Які зміни у оподаткуванні ФОП з 1 серпня 2023г.?

Платники податків (ПП) отримали можливість перебувати на спецгрупі єдиного податку до закінчення режиму воєнного стану. Вони сплачували лише 2% обороту і звільнялися від сплати ПДВ, заповнювали відповідну декларацію і чекали, що буде далі. До речі, SIDATA може помітно спростити життя усім, хто працює з бухгалтерією. У нас можна орендувати місце на сервері помісячно. Вартість стартує від 350 гривень на місяць, також є акції та знижки до 9%. 

І от 30 червня Верховна рада прийняла і відправила на підпис Президенту законопроєкт №8401. Відповідні нововведення можна чекати вже з 1 серпня. Інформація, яку мають знати платники податків, така:

  • особлива ставка ЄП 2% та особливий порядок справляння ЄП діють з 1 квітня 2022 року до скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не довше ніж до 1 серпня 2023 року;
  •  автоматичне повернення платників на попередню систему оподаткування передбачене з 1 серпня 2023 року, подання будь-яких заяв не потрібне;
  • ті платники, що при держреєстрації обрали ставку ЄП 2%, автоматично переходять на стандартну ІІІ групу зі ставкою 5% без ПДВ;
  • повторне повернення на спрощену систему протягом 2023 року дозволяється, але для цього потрібно подати заяву у серпні, і можна повернутися до попередньої схеми заднім числом з 1 серпня.

Власне апаратне обладнання яке розташоване в Європі для ведення бухгалтерії підприємства або компанії допоможе ПП ефективніше виконувати поставлені задачі. В наявності сервери які підходять як для проектів, яким потрібна велика кількість ресурсів або спільна робота над проектом великої кількості користувачів одночасно так і для невеликих об’ємів для малого бізнесу та ФОП (навіть для одного користувача). Це теоретична частина, перейдемо до практичної, а саме до перевірок. Розглянемо, чи будуть вони змінені після 1 серпня.

Актуальні перевірки після 01.08.2023 року

На своєму офіційному сайті 27 березня 2023 року податкові органи оприлюднили план-графік проведення планових перевірок ПП на 2023 рік. У червні відбулося його оновлення. І це при тому, що мораторій на проведення планових перевірок платників податків ніхто не відміняв. Але податкові органи до таких перевірок все ж таки готувалися.

З появою законопроекту №8401 все стало зрозумілим –  він лише частково скасовує мораторії на перевірки.

З 1 серпня камеральні та фактичні перевірки залишаються без змін. А от з документальними позаплановими перевірками ситуація буде такою. На період з 01.08.2023 р. до скасування воєнного стану на території України документальні позапланові перевірки дозволяється проводити щодо ПП зі сплатою податків на загальних підставах та платників-«спрощенців» виключно за зверненням безпосередньо ПП або з підстав, визначених законодавством.

Наведені вище документальні перевірки під час дії воєнного стану можуть проводитися лише при умові безпечних умов для проведення перевірки, зокрема доступу до приміщень/територій для здійснення господарської діяльності, доступу до документів та проведення інвентаризації.

Якщо ваші документи у порядку, то ви готові до будь-яких перевірок. А це можливо лише з перевіреним обладнанням і сховищем даних. Клієнти  SIDATA можуть виконати індивідуальні  налаштування обладнання, встановити відповідне програмне забезпечення. За необхідності ми забезпечуємо послуги адміністрування серверів та облікових систем BAS. Такий варіант хостингу найбільш стабільний у роботі, тому і найбільш затребуваний на сьогоднішній день. 

Для платників податків з окупованих територій або територій, де ведуться активні бойові дії, передбачені особливі умови перевірок. Мова йде про ПП, які не мають безпечних умов для проведення перевірок чи подали відповідне повідомлення до податкового органу про втрату первинних документів або неможливість їх вивезення з територій активних бойових або ТОТ. Для таких платників податків перевірки, які були розпочаті, але не можуть бути завершені через описані вище обставини, зупиняються до завершення дії таких обставин та усунення перешкод щодо проведення перевірки.

Цікаво, що у законодавчому документі нічого не сказано про тих ПП, які змінили своє місцезнаходження чи перемістили свій бізнес після 24.02.2022 року. Отже, залишається відкритим питання, як перевірятимуть таких платників – за загальними чи спеціальними правилами?

Які зміни у оподаткуванні ФОП з 1 серпня 2023г.?
SIDATA
Онлайн чат SIDATA
{{ welcomeText }}

    Оставьте заявку и мы с вами свяжемся